Kada je Rebeka bila  stara godinu dana, njeni roditelji, Jelka i Srecko su na pregledu ustanovili da ima urodenu srcanu manu, nazvanu defekt atrijskog septuma ( u obliku dve rupice 6 i 9 mm, na pregradi izmedu dve srcane komore) i da ce, kada malo poraste, biti potrebno uraditi operaciju na otvorenom srcu.


SRECKO ŠKVARCA,REBEKIN TATA

Kad nam se rodila cerka bili smo, kao i svi roditelji, presrecni. Posle godinu dana razbolela se virusno, na to  se razvila još i bakterija u urinarnom traktu. Bili smo na infektivnoj klinici u Ljubljani gde su Rebeki uradili analize koje su to i potvrdile.

Medutim, kada je cerka u ordinaciji plakala, slucajno je ušla jedna starija doktorica. Ona je primetila da su Rebeki poplavile usnice i pitala nas je da li je sa njenim srcem sve u redu. Odgovorili smo da ne znamo da je nešto loše.

Kada su uradili još neke preglede, rekli su nam da naša cerka ima dve rupice na srcu što je veoma ozbiljan problem. Rezultati ultrazvuka pokazali su dva defekta atrijskog septuma velicine 6 i 9 milimetara. Zbog dva defekta bi bila potrebna operacija na otvorenom srcu, mada to jako teško zarasta.
Supruga i ja bili smo u šoku, nismo znali šta da radimo. Na srecu, ubrzo posle toga, culi smo za dr.Tasica. Dogovorili smo se da cemo pokušati kod njega, jer nemamo šta da izgubimo, odmoci ne može. Posle godinu dana terapije kod dr.Tasica, cerku smo odveli na kontrolu u bolnicu gde su joj uradili ultrazvuk, koji je pokazao da jedne rupice više nema, a da se druga smanjila za pola. Bilo je ocigledno da se zatvorila pomocu terapija kod dr.Tasica. Bili smo više nego presrecni. Nakon toga dobili smo poziv iz Klinickog centra u Ljubljani da cerki operacijom zatvore drugu rupicu. Pozvali smo dr.Tasica koji je bio saglasan sa tom, sada vec malom i bezazlenom intervencijom koja više nije morala da se radi na otvorenom srcu.

Tako je i bilo, a rupicu su zatvorili bez operacije,endoskopski.Sada je Rebeka sasvim dobro. Veoma sam zadovoljan terapijama kod dr.Tasica, a nisam ni znao da je veoma uspešan u tome. Mogu slobodno da kažem da nam je cerka kao nova. Vozi bicikl, trci, zapravo uopšte ne miruje. Veoma je živahna, igra se, peva u horu, puna je energije. Kada smo poslednji put imali kontrolni pregled kod kardiologa rekao je da je sve u redu i dodao da može da se bavi profesionalno sportom bez ikakvih problema. Veoma sam zahvalan dr.Tasicu.