Denis je roden kako normalno dete, medutim posle izvesnog vremena primetili smo da se ipak razlikuje od svojih vršnjaka. Nedovoljno je komunicirao sa nama, nije imao razvijen govor i bio je hiperaktivan. Lekari su konstatovali da se radi o disharmonicnom razvoju i elementima autizma.

Vec posle privih terapija kod dr Tasica rezultati su bili izvanredni:
- hiperaktivnost je prestala, nema eholarje, komunikativni je..
- speman je da sedi i da prati nastvu u školi - sve casove
- još uvek slabije komunicira
- lakške komunicija na egleskom jeziku koji je naucio putem TV-a
- U meduvremenu, Denis je krenu u prvi razred, završio redonu osnovnu školu sa vrlo dobrim uspehom.
- Posle VIII razreda 2006. godine došli smo ponovo kod dr Tasica zbog toga što je imao problem koncetracije (poceo je pubertet). Posle terapije Denis se smirio, ali je nastao problem sa vidom
- kratkovidost, po mu je doktor pomogao - smanjio dioptriju.
- 2008. opet smo došli zbog vida jer mu je vid (zbog naglog rasta) oslabljen (-3, -6). Što se tice komukacije, Denis je komunikativan, stalno traži sagovornika da mu nešto saopšti, ima jako dobru memoriju, savestan je, odgovoran, razuman.
- Upisao je Tehnicku školu, smer fotografija, vandredno, jer sam se plašila kako ce se snaci u društvu pubertetlija, a s obzirom da je povodljiv i da misli da mu je svako dobronameran
- mislim da sam ga tako zaštitila od droge i lošeg društva. Ispite polaže svakog drugog meseca i to vrlo uspešno (prosek u I i II razredu je vrlo dobar). Sada je III godina.
Roditelji malo znaju

Mnogi roditelji nisu upoznati sa suštinom ove bolesti, kao i da je osnovno da autisticna deca treba da izbegavaju konzumiranje slatkiša, šecera, brašna i mleka jer zbog razredenosti njihovih creva upotreba ovih namirnica izaziva još vecu agresivnost. Ovim problemom posebno se bavi medicinski fakultet u Njujorku, na celu s prof. dr Žaklin Lojting, s kojom „Centar dr Tasic” ima višegodišnju uspešnu saradnju.

Bolest koja se poslednih dvadesetak godina ucestalo širi u svetu, ali i kod nas, i koju mnogi lekari nazivaju bolešcu 21. veka jeste autizam. Ono što najviše zabrinjava jeste cinjenica da ta bolest uglavnom napada najmlade. Medutim, posebno bolno za roditelje, cija su deca obolela od autizma, je sam odgovor koji najcešce dobijaju od lekara: autizam se ne leci. No, s tom konstatacijom se neslaže poznati novosadski lekar tradicionalne medicine - doktor Jovan Tasic, koji tvrdi da je autizam izleciv, a tu svoju tvrdnu, kako rece, temelji i na osnovu rezultata koje je postigao u lecenju više stotina obolelih mališana. U tvrdnje da se autizam ne leci ne veruju ni roditelji cija se deca lece u „Centru dr Jovan Tasic”

Rekli su da nema leka

- Možete zamisliti kako smo se osecali kada nam je lekar rekao da sumnja da naš Vladan boluje od autizma, te da od te bolesti nigde u svetu leka nema. Receno nam je da jedino što može da se uradi, jeste da se uspori napredovanje bolesti. Pokušavali smo u više navrata da dobijemo informacije o rezultatima koji su pri istraživanju ove bolesti postignuti u svetu, ali jednostavno smo nailazili na zid cutanja. Nije mi jasno za što se to krije. Mnogi lekari znaju da odredene rezultate svojim metodama lecenja postiže jedan doktor u Norveškoj, ali niko nam ga nikada nije pomenuo. Sigurna sam i da znaju da doktor Tasic ima uspeha u lecenju, ali im to nepominju. Ne mogu da poverujem da niko nece da nam kaže gde da potražimo lek za naše dete - kaže Snežana, majka cetvorogodišnjeg Vladimira Jankovica iz Beograda dodajuci da je o doktoru Tasicu davno citala baš u Glasu.

- Mom Vladimiru nije definitivno dijagnostikovan autizam ali su nam doktori rekli da sve ukazuje da boluje od te bolesti. Mi smo prve naznake eventualnog oboljenje primetili kada je i ono malo reci, koje je do druge godine naucio, prestao da govori. Poceo je da odbija hranu i stanje mu se pogoršavalo iz dana u dan. Videvši da se situacija komplikuje, obratili smo se logopedu koji nam je posle nekoliko pregleda saopštio da se najverovatnije radi o autizmu i da teško može šta da se uradi. Tada smo se obratili doktoru Tasicu i kad smo došli u njegovu ordinaciju videli smo veliki broj dece koja imaju slicne simptome i kod kojih je, prema recima njihovih roditelja, nakon terapija kod doktora Tasica uoceno vidno poboljšanje. Srecom, krenuli smo s terapijama i sada naš Vladimir govori više od 500 reci. U poslednje vreme on te reci i logicki slaže kada hoce da izrazi neku svoju želju - sa suzama u ocima prica Snežana. U ordinaciji doktora Tasica zatekli smo i Jelenu Ðordevic koja je s devetogodišnom cerkom Milom u Novi Sad došla iz Amerike (Kolorado) gde živi vec osam godina. „Mila ima sve simptome autizma: ne govori, odbija hranu, sklona je samopovredivanju, razdražljiva je. Obilazili smo lekare po Americi, ali svi su nam govorili da je to neizleciva bolest.

Iz Amerike na terapiju

Prepisivali su joj neke tablete za smirivanje nervoze i jednostavno nisu želeli da gube vreme s necim za šta kažu da je i neizlecivo. Kasnije smo muž i ja privatno uzeli neke mlade studentkinje psihologije koje autizam pokušavaju da izlece metodom „IBF” koja se sastoji u ponavljanjima i po hiljadu puta odredenih i pojmova, sve dok dete samo ne pocne da izgovara taj pojam. Medutim, s prelaskom na drugi pojam onaj prvi se „izbriše”. Naravno da nam nije palo na pamet da odustanemo i tako smo na Internetu saznali za dr Tasica. Došli smo u Novi Sad i pre dve nedelje, ono je prva terapija i ako vidimo bilo kakve znake napretka sugurno cemo nastaviti s lecenjem - kaže Jelena.

Izlecio desetoro dece

- Autizam se javlja u mozgu deteta, a poznato je da je mozak najmanje ispitan deo covekovog organizma. Upravo strah od nepoznatog je ucinio da se olako prihvati stanoviste da je autizam neizleciv, što nije tacno. Radi se o višku nekanalisane energije i tako dolazi do disharmonicnog razvoja i hiperaktivnosti. Metodama psiho-energo terapije pokušavam da dovedem organizam u energetski balans i pokrenem centre za govor i koordinaciju fine motorike u mozgu - kaže dr Tasic dodajuci da suština njegove megode leži u tome da utice na organizam da se pokrene i stvori lek za sebe, jer je “ljudski organizam najveca fabrika lekova na svetu”. - Tvrdim da je autizam izleciv, a to sam i prakticno dokazao, jer je desetak mojih malih pacijenata potpuno izleceno. O svemu tome postoji i dokumentacija - tvrdi dr Tasic naglašavajuci da je „žalosna cinjenica da u celoj Srbiji postoje samo dve specijalizovane škole (u Novom Sadu i Beogradu) za rad s decom obolelom od autizma”, te da je praksa pokazala da se mnogo bolji rezultati u lecenju postižu upravo kod dece koja idu u te škole. N.C.