Nenad FajkaAko u životu postoji sreća, onda je najviše osećaju Nenad Fajka i njegova baka Marija. Nenad je jedan od najčešće pominjanih pacijenata dr Tasića. Paralizovan od rođenja, nepokretan, dakako, dvanaestogodišnji dečak stalno je bio prikovan za kolica. Tražen mu je, kao i hiljadama drugih, lek na sve strane. Lekari su samo odmahivali glavom. Pustimo da o tim surovim, tegobnim danima kazuje Nenadova baka Marija:

- Sreća je to, ljudi, sreća bezgranična. Do 12. godine moj Nenad nije hodao. Onda se, kao iz kakve bajke, pojavio dr Tasić. Trebale su samo dve terapije pa da Nenad stane na svoje noge, da počne da hoda. Čudo! Nemoguće! Tako bi trebalo da izgleda, a sve je moguće.

Porodica Fajka lek je tražila širom Evrope. Četiri puta je operisan. Putovali su i u Budimpeštu, obraćali se i tamošnjim vrhunskim lekarima. Bez uspeha. Mališan nikako nije mogao da stane na noge. Samo kolica i neizbežan oslonac. I čemer u duši bake Marije.

Nenad Fajka- Kad je napravio nekoliko koraka, poskočila sam od sreće i jurnula dr Tasiću u zagrljaj. Već posle dve nedelje napravio je čak desetak koraka. Kad biste samo znali šta to znači za Nenada, za sve nas. Kad biste pronikli u moju dušu da vidite kako mi igra svaki damar od sreće. Teško je opisati moju sreću, jer je bezgranična.

Stao je, dakle, na noge Nenad Fajka, Dojučerašnji potpuni zavisnik kolica i oslonca, pored kojeg nije mogao ni da stoji.

- Sada je moj unuk - đak. Ide u školu. I odlično uči. Radostan je, presrećan zbog toga što može da korača. Išli smo redovno na terapiju - dodaje baka Marija. Nikad se ne mogu dovoljno zahvaliti dr Jovanu Tasiću.

Zvanična medicina je, kao i u sličnim prilikama, od Nenada Fajke "digla ruke". Dečak je četiri puta operisan. Da to nije urađeno, njegovo ozdravljenje uz pomoć terapija dr Tasića, bilo bi daleko brže.

- Kad smo prvi put došli kod dr Tasića, Nenad je hodao uz pomoć pomagala. Sada se odlično oseća. U svakoj prilici, na svakom mestu pričam o moći dr Jovana Tasića. Izlečio je mnoge, ali sam presrećna što je među njima i moj unuk Nenad - naglašava Marija Fajka.

Sad je mart 1996. godine. Nenad se sam kreće, a biciklom svakodnevno prelazi desetak kilometara.